Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: 16.08.2025- nad Zgłowiączką...

16.08.2025- nad Zgłowiączką... 2025/08/24 13:31 #34281

• iceman150
  • iceman150 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • ICEMAN
  • Otrzymane podziękowania: 1057
  • Oklaski: 12
Ja w tym czasie męczyłem się w górach, chociaż i tak nie wiem czy jeszcze na takie dystanse się nadaję...
Zawsze chętnie czytam te historyczne wpisy :)

Nie, nie prędkość była O.K. Tylko zakręt był za ciasny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Matołek, Qba84

16.08.2025- nad Zgłowiączką... 2025/08/17 17:20 #34280

• Qba84
  • Qba84 Avatar
  • Wylogowany
  • Rowerowy Zapaleniec
  • Otrzymane podziękowania: 1297
  • Oklaski: 16
Plan udało się zrealizować w 100%, wszystko tak jak sobie zaplanowałem B) Szkoda, że pomimo dość dużej wyświetlaności mojego posta, musiałem pojechać sam...

Pogoda upalna, trochę to dokuczyło- tam, gdzie las sosnowy wyrasta-- w kujawskim interiorze-- na piaskowych poduchach jest piekielnie gorąco...

Szczęściem było też trochę lasów bardziej podmokłych, gdzie przyjemnie wionęło wigocią... Włocławek -- mieszane odczucia- fajnie zrobiono park nad Zgłowiączką-- i miodny dojazd przez łąki nadzgłowiączańskie-- natomiast centrum miasta dość zaniedbane...

Szczyt upału dopadł mnie w Bobrownikach, lasy tamtejsze schronieniem przed taką pogodą nie są... Natomiast fajne są ścieżki obok śródleśnego jeziorka Zacisze xD Fajny też singielek od wieży widokowej w
Złororii do nowego mostu w Toruniu :evil:

Ponieważ jesteśmy w oktawie obchodów Bitwy Warszawskiej-- oto cenotaf por. mar. J. Pieszkańskiego, dowódcy stateczku Flotylli Wiślanej ,,Moniuszko"(czasem podaje się ORP Moniuszko, ale to błąd- te doraźnie uzbrojone stateczki nie nosiły dumnego miana Okrętów Rzeczypospolitej). Młody ów oficer świeżo formowanej polskiej floty wojennej poległ w tym miejscu w sierpniu 1920 roku, kiedy usiłowął przeszkodzić w przeprawie bolszewickiego III Korpusu Kawalerii przez Wisłę. Tu został pogrzebany w płytkim grobie, a potem przeniesiony na cmentarz we Włocławku, gdzie jego grób znajduje się
do dziś... Miejsce w rocznicę pięknie przystrojone :ok:

Most nad Zgłowiączką-- park we Włocławku:

Za tę wiadomość podziękował(a): Matołek, Red

16.08.2025- nad Zgłowiączką... 2025/08/12 11:29 #34279

• Qba84
  • Qba84 Avatar
  • Wylogowany
  • Rowerowy Zapaleniec
  • Otrzymane podziękowania: 1297
  • Oklaski: 16
Propozycja na sierpniowy długi weekend--sobota 16 sierpnia-- Kujawy i ziemia dobrzyńska--

dość terenowa wycieczka brzegami Zgłowiączki i Wisły w okolicach Włocławka i Torunia--

Start pociągiem z Grudziądza Głównego o 7:25, powrót także pociągiem z Torunia Głównego o 21:06. Warto odpowiednio wcześniej zaopatrzyć się w bilety.

Wycieczka w starym stylu (old school)-- lajtowe tempo, dużo fajnych ścieżek i exploracja nieznanych terenów, postoje w fajnych miejscach B)

Może być gorąco... Lampki się przydadzą, po 20 już zmierzcha...

Pętla liczy ok. 130 km.

Szkic trasy:

www.komoot.com/pl-pl/tour/2482321977?share_token=aBreAPVoUnJtYm2EghAqmBFwbBWDEB4uRmsRMIPeDQs04UkkGi&ref=wtd

Zapraszam B)
Za tę wiadomość podziękował(a): Matołek
Czas generowania strony: 0.092 s.