Nie rozpieszcza nas pogoda ostatnio i trochę już mi tęskno za jakąś solidniejszą wyprawą. Póki co, chociaż Ogrodnicy i Zimna Zocha za nami, prognozy nie są najlepsze.
W związku z tym mam na najbliższą sobotę propozycję elastycznej układanki, którą nazywam pieszczotliwie "Motylkiem".
Jest to układanka 4 tras, w sumie
ok. 140 km, w żadnym momencie nie oddalamy się od Grudziądza dalej niż 25 km, obiad jemy w domu podczas przerwy obiadowej.
Zaletą jest też to,że trasę można przejechać w całości albo w dowolnym fragmencie. Można wziąć udział w innych sobotnich eventach (jazda na orientację, raj
d bibliotekarza), a potem dokręcić się na fragmencie mojej trasy.
Szczegóły:
Wyjazd o 9.00 spod Alfy.
I etap: Dragacz - Wielki Lubień - Nowe (bez wjeżdżania do miasta) - Wielki Komórsk - Dragacz - ok. 40 km.
O godz. 12:00 meldujemy się na moście w Dragaczu. . Tu można do nas dołączyć.
II etap:Dragacz - Grupa - Nowe Marzy - Most autostradowy - Michale - parking pod Alfą - ok. 30 km (w sumie 70 km).
Pod Alfą meldujemy się o 14.00.
Przerwa obiadowa do godziny 15:00 (kto zdąży może podjechać na obiad do domu).
O 15:00 meldujemy się ponownie pod Alfą. Tu również można dołączyć.
III etap:Chełmińska - Pieńki Królewskie - Hanowo - Turznice - Piaski - Warszawska//Miłoleśna - ok. 30 km (w sumie 100).
Na rondzie Skalskiego jesteśmy o 16:30. Tu również mogą dołączyć miłośnicy popołudniowych wycieczek.
IV etap: Rondo Skalskiego - Węgrowo - Tuszewo - Owczarki - Kłódka - Rogóźno - Skurgwy - Dusocin - Leśniewo - Zakurzewo - po wale do Parsk - Nowa Wieś - Rynek - Plac pod Alfą - ok.40 km.
W sumie 140-150 km.
Orientacyjna mapa:
www.endomondo.com/routes/340423238
Trasa generalnie łatwa, bez wymagających podjazdów, ładna przyrodniczo i widokowo.
Jeszcze raz punkty "dojazdu" dla chętnych:
9:00 Plac przy Alfie
12:00 Dragacz, za mostem
15:00 Plac przy Alfie
16:30 Rondo Skalskiego (Warszawska//Miłoleśna)
Kto da się namówić?