Zainteresowani tematem postanowiliśmy sprawę zbadać. Poniżej zamieszczam krótki raport z badania:
1. Naszą pierwotną rekomendacją był Ratusz i z załączonego kilka postów niżej filmiku TVSM wynika, że część stojaków miała stanąć pod Ratuszem, a część w pobliżu Placu Miłośników Astronomii.
2. Na naszym spotkaniu z dyrekcją ZDM 21 marca 2016 r. poruszyliśmy temat. Otrzymaliśmy informację, że Fundacja All For Planet nie zgodziła się ani na rozdzielanie stojaków, ani na postawienie pod Ratuszem ze względu na zbyt małą ilość miejsca (Fundacja Allegro ma swoje wymogi).
3. ZDM zdecydował zlokalizować stojaki na przeciwko pizzerii Ola przy ul. Długiej 28, czyli tam, gdzie miała stanąć druga część stojaków.
4. Niestety nikt w międzyczasie nie poinformował nas, że lokalizacja przy Ratuszu jest nieaktualna, a uznaliśmy, że lokalizacja przy Długiej 28 jest dość niefortunna. Stojaki byłyby zasłonięte krzakami i stały na uboczu.
5. W rozmowie z Fundacją All For Planet dowiedziałem się, że jest już dopinana umowa na wykonanie, wyjaśniłem jednak, że nie jest to miejsce rekomendowane przez rowerzystów ani dobre dla reklamy projektu Allegro, jaką stanowią stojaki. Poskutkowało
6. Skorzystałem z ustalonej formy kontaktu z ZDM w sprawach pilnych i zadzwoniłem do dyrektora Murgały, który błyskawicznie ogarnął sprawę i tak oto mamy nową, zaproponowaną przez nas lokalizację
7. Obecnie dopinana jest umowa dla nowej lokalizacji, a stojaki staną krótko po najbliższych świętach (zapewnienie Fundacji Allegro i ZDM)
Poniżej zdjęcia:
Zdjęcie 1 - lokalizacja uzgodniona przed naszą interwencją (czerwona strzała).
Zdjęcie 2 - nowa lokalizacja - według nas bardzo fajna, bo stojaki będą wyeksponowane, przypięte rowery będą widoczne z wielu obiektów, a miejsce parkowania jest bardzo uzasadnione potrzebą załatwienia wielu spraw w pobliżu.
Dyrekcji ZDM dziękujemy za szybką reakcję
z rowerowym pozdrowieniem
w imieniu Stowarzyszenia Rowerowy Grudziądz
Matołek