Muszę się pożalić, że w chwili obecnej czuję się w mocno niezręcznej sytuacji. Dziwi mnie bowiem fakt, że propozycja trasy jest tak skąpo komentowana, bez czego ciężko nam zaplanować cokolwiek, co spełniało by oczekiwania rowerzystów i zarazem cel Masy Krytycznej.
Rzeczywistość wygląda tak, że za około dwie godziny idę na spotkanie z Policją, która będzie pilotować nasz przejazd. Nie mam jednak pojęcia, jaką trasę przedstawić, bo zaproponowana tutaj ma pewne wady, które powinny zostać skorygowane. Po osobistych rozmowach z kilkoma rowerzystami i przeczytaniu kilku Waszych postów, mam następujące wątpliwości:
1. Zdania co do przejazdu mostem są podzielone. Są też dwa silne argumenty przeciw:
- brak możliwości sprawnego zawrócenia (propozycja zawrócenia wokół jeziorka, brukiem w dół odpada ze względu na brak skrętu we wspomniany bruk, oddzielony wysokim krawężnikiem, słupkami i barierą). Byłby to bardzo niebezpieczny manewr.
- wyjazd poza granice administracyjne miasta i wpływy naszej Policji to też silny argument.
Proponuję aby skrzyknąć osobny, mniej liczny przejazd przez most i jeździć godzinę w tę i nazad dwiema grupami.
2. Nikt nie wspomniał słowem o ognisku, które uważam za zbytek. Ktoś na pierwszej Masie rzucił propozycję i się podłapało, jednak po zastanowieniu, uważam, że to zły pomysł:
- nie ma w Polsce Masy Krytycznej, która paliłaby ognisko, choć wrocławianie palili czarownice w centrum miasta.
- nie jedziemy na piknik, tylko zademonstrować siłę i upomnieć się o prawa rowerzystów.
- nie wyobrażam sobie organizacji ogniska takiej liczby ludzi, jaka była na pierwszej Masie. Kto nad tym zapanuje, kto zadba o porządek?
Poza tym wymagałoby to uzgodnienia np. z zarządem MORiWu, przecież nie zrobimy samowolki na ich terenie ani nie rozpalimy ogniska w lesie. Jeśli ktoś bardzo chciałby ognisko, to można zgadać się po masie i pojechać np. nad Morskie Oko...
Obawiam się, że pozostaje nam samodzielnie dopracować trasę na podstawie nielicznych sugestii. Piszę więc do Wirusa, który jak widzę wisi na łączu
Może coś się wykombinuje.
Prośba na przyszłość - udzielajcie się więcej, bo jest nam trochę trudno.
Pozdrawiam