Piowini jest znanym miłośnikiem tych terenów i lubi tam jeździć, ale ja też będę lubiał
Dziś zrobiłem wyrypik uzupełniający, od strony Tereszewa. Chyba jest tam asfalt, nigdzie mi się w tym rejonie nie urwał
Dzięki obraniu kierunku tereszewskiego na ścieżkę po starotorzu wjechałem od początku (dworzec Kurzętnik).
Stoją nawet semafory
Nie znalazłem za to karawaki- jest tabliczka, że ma być gdzieś przy moście, zjechałem, rozglądałem się- nic... Hm...
Jako amator kolei obejrzałem szczegółowiej na powrocie dworzec Biskupiec Pomorski w Bielicach.
Ale jak to? Biskupiec Pom. w Bielicach ktoś spyta? Tak jest- a wyjaśnienia tej sytuacji trzeba szukać w wydarzeniach lat 1918-20, nowych granicach etc etc.
Nawiasem mówiąc, nazywanie miasta Biskupca ,,Pomorskim" jest ciężkim błędem! To nazwa przynależna tylko dworcowi w Bielicach! Zresztą to nawet nie jest Pomorze...
Tak jak Kowalewo- tu oficjalnie i w papierach jest Pomorskie, ale błędnie, i też nie jest to Pomorze...
I kolejny absurd toponomastyczny: Nowe Miasto Lubawskie. Żadne Lubawskie, po prostu powinno być prawidłowo: Nowe Miasto
Ale do rzeczy. Dworzec w Bielicach piękny! Choć zamknięty na cztery spusty...
Zachowane jest jego otoczenie; brukowany plac, takaż droga w kierunku osiedla kolejarskiego. Ładnie.
Na zachętę dwie fotki:
- przed wejściem data ,,1894" z kostki:
- widok na fasadę: