Wrocilem wlasnie ze spotkania z firma tworzaca VTS Bike. Aplikacja jest dostepna pod ponizszym linkiem w sklepie Play Google:
play.google.com/store/apps/details?id=com.vts.bike&hl=pl
Produkt calkowicie polski. Bez reklam i bez opcji premium.Kazdy od dzisiaj moze ja sobie zainstalowac i przetestowac. Aplikacja jest w dosc wczesnej fazie - producent przedstawil sciezke rozwoju ktora wyglada dosc interesujaca. Sa bardzo otwarci na sugestie uzytkownikow.Mamy wiec szanse wspoltworzyc kolejne wersje oprogramowania zglaszajac wlasne wnioski i propozycje oraz jako bezposredni uzytkownicy programu zglaszac na trasach ciekawe nazwane przeze mnie biale punkty lub mniej ciekawe ale za to niebezpieczne czarne punkty.
Program to cos w stylu endomondo ale z zacieciem dla rowerowych turystow poniewaz glowny pomyslodawca to wlasnie taki turysta jak wielu z nas. Gosc zna bolaczki i problemy aplikacji zagranicznych i sprobowal stworzyc co co bedzie przydatne dla nas. Program wymaga zbudowania wokol siebie spolecznosci rowerzystow bo bez tego bedzie martwy. Postaram sie ponizej przedstawic roznice i przydatne dla nas cechy tego programu.
- wszystkie statystyki i wykresy znane z endomondo mamy i tutaj tylko we wlasnej formie - wyglada to dosc przejrzyscie i czytelnie
-program moze pracowac jednoczesnie z endomondo wiec nie ma strachu ,ze endo nam nie zastartuje i spadniemy w rywalizacji Grudziadzan 2015
-trasy mozemy rejestrowac,udostepniac i korzystac z czyichs tras
-na trasach robiac zdjecie - zaznaczamy ciekawy punkt,mozemy go opisac - zostaje po weryfikacji dodany i spolecznosc ocenia przydatnosc tego punktu. Moze to byc atrakcja turystyczna,nocleg,sklep - cokolwiek co jest przydatne. Miejsca dodane ktore sa slabe spolecznosc sama ocenia przez co wylatuja z aplikacji.
-mozliwosc filtrowania tych miejsc i wyswietlania ich na mapie czyli chcemy sklep z bulkami w promieniu 15km od punktu gdzie jestesmy - nie ma problemy zaznaczamy piekarnie i juz mozemy w podskokach pomykac po pieczywo
- opcja ktora bedzie za chwile dodana - widoczni rowerzysci wokolo ciebie w promieniu kilku kilometrow - mozna skontaktowac sie z nimi przez aplikacje i np zaprosic do wspolnej jazdy - opcja poznawania nowych ludzi i jezdzenia w grupach mocno kombinowanych
Widzimy tylko nick i plec a mozemy z miejsca zaprosic kogos do kontynuacji
-mozliwosc wirtualnej umawialni - organizujemy wycieczke -wpisujemy ja jako event i wszyscy rowerzysci dookola dostaja powiadomienie o planowanym wypadzie - to od nas zalezy jakim-dalekim,krotkim,dzisiaj czy za tydzien. Dla mnie fajna opcja - chociaz nic nie zabije przyjemnosci umawiania sie na stronie Umawialni na gsrze i mozliwosci pospamowania sobie pozniej w temacie
Bylo jeszcze kilka ciekawych opcji - jednak na razie nie wsiadlem z tym programem jeszcze na rower,wiec za bardzo nie moge sie wypowiedziec. Apka wyglada conajmniej ciekawie i to od nas zalezy czesciowo jej rozwoj. Kto ciekawy zainstaluje - ja postaram sie ruszyc jutro chociaz kilka km i zobaczyc jak to dziala. Wrzuce pozniej swoje wrazenia
A wlasnie - osoby zainteresowane rozwojem programu moga otrzymac status testerow i miec konkretny wplyw na rozwoj. Nastepne spotkanie z tworcami tego softu za jakis czas o czym zostaniemy podobno poinformowani przez swoje konta na vts bike.