Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Bidony - materiały jakie wybierać.

Bidony - materiały jakie wybierać. 2019/05/12 11:49 #32253

  • iceman150
  • iceman150 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • ICEMAN
  • Posty: 1535
  • Otrzymane podziękowania: 773
  • Oklaski: 11
Raczej to szczęście, z tego co czytam to czasem organizatorzy maratonów potrafią dawać bidony, które nie powinny w ogóle mieć kontaktu z żywnością.
Nie, nie prędkość była O.K. Tylko zakręt był za ciasny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Qba84

Bidony - materiały jakie wybierać. 2019/05/12 11:28 #32252

  • Qba84
  • Qba84 Avatar
  • Wylogowany
  • Stały Bywalec
  • Posty: 410
  • Otrzymane podziękowania: 407
  • Oklaski: 1
Iceman, na maratonach dostałeś pewnie bezpieczne dla kontroli antydopingowej. Z ,,nieco mniej bezpiecznych" fragmenty plastiku we krwi mogą być potraktowane jako podejrzenie transfuzji ;-)
Za tę wiadomość podziękował(a): Matołek

Bidony - materiały jakie wybierać. 2019/05/12 11:20 #32251

  • iceman150
  • iceman150 Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • ICEMAN
  • Posty: 1535
  • Otrzymane podziękowania: 773
  • Oklaski: 11
Zainspirowany jednym wpisem na temat doboru bidonów wg materiałów z jakich są wykonane, postanowiłem nieco zgłębić temat.
Najważniejsze informacje na temat opakowań plastikowych znalazłem na poniższej stronie:
domowa.tv/oznaczenia-na-plastikowych-opakowaniach/

Po tej lekturze przyjrzałem się moim bidonom i jestem zaskoczony:
2 moje bidony, które otrzymałem jako gratis na maratonach są wykonane z materiału HDPE jednego z bardziej bezpiecznych rodzajów plastiku. Producentami są Taxc i akita.

Natomiast bidon firmy ELITE, który sam zakupiłem w sklepie wykonany jest z nieco mniej bezpiecznego LDPE.

Gdzie znaleźć potrzebne informacje? Zazwyczaj nabite są na dolnej części bidonu.
Warto przyjrzeć się bliżej naszym bidonom i wiedzieć, czy jest on dla nas bezpieczny.
Nie, nie prędkość była O.K. Tylko zakręt był za ciasny.
Za tę wiadomość podziękował(a): Matołek, maly, Qba84
Czas generowania strony: 0.224 s.