Marcin napisał :
oj tam oj tam
a ten znak widzieliście? przepraszam za słabą jakość...ale robiłem teraz na szybko z telefonu wracając z synem z treningu..... zastanawia mnie ten wydzielony pas dla rowerów... gdzie go zmieszczą
wczoraj do południa
chyba nie było do południa tego znaku.... chyba że jestem ślepy
Nie Marcinie nie jesteś ślepy, ale ci którzy o tym decydują.
A mianowicie :
1. Znak stoi po prawej stronie odcinaka Al. 23 I, ale brak jest połączenia do prawego pasa rowerowego /w dół do Portowej do Wisły/ przez ul. Klasztorną poprzez świeżo ułożone tory tramwajowe wraz z całą nawierzchnią brukową -> w zamian nakreślono kredą linie pod 20 cm białe linie, które mniemam będą malowane farbą na bruku i wytrzymają 3 miesiące - może !!!
2. Brak dywaniku asfaltowego na tym końskim bruku, bo to nie nadaje się dla rowerów typu góral a treking to wywraca się i zagraża innym !!!
3. Fakt znaki zakazu zatrzymywania i postoju są w obu kierunkach ustawione i to jedyny plus - czytaj prawidłowość;
4. Brak analogicznego znaku informacyjnego - o dwóch pasach ruchu w dół i górę plus z lewej strony pasa rowerowego dwukierunkowego, - podjeżdżając pod górkę od Wisły = ul. Portowej u samej nasady gdy ulica się zaczyna
taki znak stoi dopiero na wysokości 3/4 długości od dołu tj. od Wisły niemal dopiero u samej góry !!!
Skąd kierowcy mają wiedzieć, że tu obowiązuje taka organizacja ruchu ? skoro zjeżdżając z tego ronda na Trynce nic go o tym nie informuje ani przed ani za rondem ?
5. Zaraz pod górką podjeżdżając pod nią z dołu po prawej stronie stoi znak zakazu skrętu w lewo - więc podjeżdżający rowerem wg znaków i przepisów lewą stroną jezdni = bruku, mniemam, że nie ma prawa skręcić w lewo na ścieżkę rowerowrowo - pieszą na plantach Al. 23 I !
Pod tym znakiem zakaz skrętu w lewo powinna - myślę być podwieszona tabliczka nie dot. rowerów,
Pikne połączenie DDRów - nie ma co .
6. Tramwaj powinien mieć jakieś wcześniejsze oznaczenie tak jak przed przejazdem przez tory kolejowe o zbliżającym się przejeździe rowerów - przecież jak zobaczy rower to kto go wyhamuje - tylko superman i spiderman - napewno nie motorniczy !!!
Widoczne linie wykonane kredą pod dwie 20 cm białe linie ?
W tym miescu i przed zakrętami od strony Mariny i z mostu na Trynce spod Spichrzów brakuje takich znaków informujących o nowej organizacji ruchu z 3 pasmowym ruchu tj. od lewej dwukierunkowy ruch rowerów + 2 pasy dla samochodów - W PRZECIWNYM WYPADKÓW BĘDZIE TO MIEJSCE NOTORYCZNYCH WYPADKÓW GDZIE POTRĄCANY BĘDZIE CZOŁOWO ROWER !!! Taki znak jest dopiero pod samym szczytem owej górki = wzniesienia !!!
Jak mam skręcić w lewo na ścieżkę rowerową na plantach na al. 23 I ???
Są to mylne jak ktoś wcześniej napisał oznakowania ..........