sergul_gr napisał:
Chciałbym zapytac czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem jak ja na skrzyżowaniu ulic Bydgoska-Chełmińska?
Znany jest nam problem z ustawieniem pętli indukcyjnych na skrzyżowaniach i myślę, że to dotyczy większości skrzyżowań świetlnych w Grudziądzu. Sądzę też, że to również problem innych miast. Przyczyn szukałbym w zaszłościach czasów, w których ruch rowerowy nie miał znaczenia strategicznego, natomiast w nowych skrzyżowaniach w budowaniu po taniości.
Poruszaliśmy ten temat na ostatnim spotkaniu z ZDM-em i będziemy drążyć na następnych. Z tego, co wiem, to aby skrzyżowanie prawidłowo wyłapywało rowerzystów, musi być dodatkowe wzbudzanie wizyjne w postaci kamer, czyli dodatkowe koszty. Sprawdzimy też, czy są w planie jakieś kolejne (oby nie) skrzyżowania świetlne i jakie będą rozwiązania w kwestii automatycznego wykrywania pojazdów.
Mam też do Was prośbę - jeśli chcecie podyskutować nad jakimś problemem, np. zasady wzbudzania grudziądzkich sygnalizacji świetlnych, to stwórzcie osobny wątek. W tym prosimy o suche wpisy informacyjne. W przeciwnym razie wątek stanie się dla nas mało czytelny i pomocny.
pozdr