Mam dla zainteresowanych rozwiązanie
Otóż siodła-deski nie tylko lepiej wyglądają od wielkich kanap, ale też pozwalają efektywniej pedałować i z całą pewnością są zdrowsze. Na kanapie całe krocze czuje ucisk i nie po kilku tygodniach z trzech miesięcy gwarancji, a już po pierwszej dłuższej jeździe wywalicie je ze sztycy. Chyba, że jeszcze w lesie, po czym zastąpicie je ociosanym na szybko kawałkiem drzewa hehe.
Jeśli już kupicie siodło, które Wam odpowiada, nie pozostanie nic innego, jak jeździć na nim ile wlezie. Kości kulszowe i ich okolice przyzwyczają się z czasem i problem bolącego tyłka zniknie. To jak z bieganiem. Buty są wygodne, ale dopóki człowiek się nie "wbiega", nie czerpie z tego czystej przyjemności.
Co innego, jeśli jeździ się od czasu do czasu, wtedy decha faktycznie zamieni jazdę w czyściec. W końcu po coś te kanapy są, nikt ich dla beki nie zaprojektował.
Żeby nie tylko pisać po próżnicy, dam wskazówkę
Fizik opracował ciekawą formę ułatwiania ludziom zakupu ich siodeł. "Spine Concept" dzieli kolarzy na węże, kameleony i byki, co odpowiada ich gibkości. Na tej podstawie można wybrać odpowiednio oznaczone siodło w kolekcji. Podobnie działa "idmatch" proponowany przez Selle Italia, w którym jednak trzeba się pomierzyć samodzielnie, lub z koniec końców nieuniknioną pomocą
Dla bardziej dociekliwych hasło: bike fitting. Wujek Google jest tego pełen, bo to ostatnio dość modne.
A teraz taka propozycja
Może każdy zainteresowany zaprezentuje swoje siodło i opowie coś o nim?
Moje to Velo Gel Tech Carbon. Z węgla nigdy nie było, a całe zamieszanie powoduje jego wykończenie próbujące się do węgla upodobnić. Właściwie z pełnej nazwy zostało tylko Velo, bo poduszeczki żelowe usunąłem (tak, jest lżej i wygodnie) a i pozerskie swego czasu (niestety) wykończenie przestało przypominać to, co tak bardzo chciało imitować. Deska ma już z osiem lat, pamięta maratony, wyścigi XC, pot treningów, a ostatnio nabrało doświadczenia w All Mountain, Enduro, DH i coraz większej ilości "wycieczek", które ze względu na wyluzowaną atmosferę, najszybciej weryfikują wygodę.
Tyle