Hmm, sprawa trudna i nieprosta... Ale... dlaczego goły? Miał jakiś twardy reset? Garmin ma wgraną mapę, może nie jest wysokich lotów, ale bez wgranego śladu gpx i tak jest totalnie nieprzydatna...
Na urządzeniach serii 800 i tak nic nie zobaczysz, możesz jedynie jechać po kresce swojego przygotowanego uprzednio śladu w formacie gpx (ja tworzę trasę na ridewithgps.com)... Budujesz tam trasę dość intuicyjnie, po zamknięciu tworzysz gpx i wgrywasz-kopiuj wklej- do urządzenia- dokładnie do folderu new files.
I... tego... czy tam się w ogóle zmieści mapa Europy? Chyba, że chcesz siatkę autostrad haha
W każdym razie na stronie garmin.com/pl (umyślnie nie daję linka) w zakładce MAPY są mapy TOPO...
Oczywiście urządzenie trzeba powiązać z kontem w aplikacji na smartfona, co się nazywa GarminConnect (ściągasz za friko ze sklepu play i tworzysz w niej swoje konto).
No i kolejna rzecz- w turystyce opierać się tylko na garminie i jego mapach byłoby nierozsądnym, smartfon i mapy offline w locusie (znany i lubiany) są konieczne
Aha, przy wgrywaniu gpx-ów i map zwróć uwagę na przewód (kabel). Musi to być przewód do przesyłu danych, najlepiej oryginalny i sprawny przewód garmina.
Częsty błąd początkujących- podłączają zwykły kabel, urządzenie się uaktywnia i owszem- ładuje, ale komputer go nie widzi; nie ma bowiem ścieżki przesyłu danych...
Nie wiem, czy pomogłem... :-/