Z racji tego ,że poprzednia edycja cieszyła się sporym zainteresowaniem a pogoda w ten weekend wprost zachęca do połączenia wody i roweru - postanowiłem zrobić reedycję poprzedniej wyprawy. Kilku osobom poprzedni termin kolidował z wcześniejszymi planami,brakiem wolnego itd więc teraz będą miały okazję zaznać tej przyjemności
Zmiana polega na tym ,że skracamy trasę rowerową do 75km a wydłużamy drogę wodną do 12km czyli o około 3km w porównaniu do poprzedniej wyprawy
Powrót przewidziany jest z wykorzystaniem pociągu z Laskowic Pomorskich o 20:20 - w Grudziądzu jesteśmy o 20:45. Myślę ,że to rozsądna alternatywa która nie zmęczy zbytnio naszych miłośniczek kajakowania
Oczywiście kto ma ochotę może pokonać całą trasę na dwóch kołach
Troszkę konkretów:
wyjazd o 7:30 z Mariny - ławeczki
w Starej Rzece meldujemy się około 12:00 - odległość około 48km
spływ 12:00 do około 17:00
obiad w postaci pstrąga (18zł) lub całego zestawu (26zł) jest zamawiany indywidualnie
o 18:00 opuszczamy gościnę w Starej Rzece i zmierzamy do Laskowic Pomorskich - odległość 27km
o 20:20 pakujemy się do Arrivy i o 20:45 wypadamy na dworcu w Grudziądzu
goście z Nowego mają pociąg o 20:09 do Twardej Góry
w razie gdyby poniosły nas kajaki lub ułańska fantazja mamy wyjście awaryjne w postaci pociągu o 22:05 z przyjazdem o 22:30 - nadal rozsądnie
Nauczony własnym doświadczeniem z poprzedniej wyprawy:
- nie bierzemy lub odpowiednio zabezpieczamy sprzęt elektroniczny na kajaku
- warto mieć ze sobą parę suchych ciuchów do przebrania lub w ogóle na kajak zmienić odzież na lżejszą (klapki zmiast butów rowerowych,zapasowe skarpety i majtasy)
- nie wsiadamy tyłem do przodu