Używam Endo od początku 2013 roku i szczerze mówiąc nie mam z nim żadnych poważniejszych kłopotów.
Korzystam z Adroida w Sony.
Jedyny problem mam z działaniem
Auto-Pauzy, która niekiedy (w ok. 20%) się nie włącza.
Odradzam jednak ręczne zatrzymywanie, bo wtedy najczęściej zapomina się włączyć . Lepszym rozwiązaniem jest skorygowanie czasu czystej jazdy wg zapisu licznika rowerowego, ale ma to też swoją cenę, o której piszę w punkcie 5.
Szczerze mówiąc nie zdarza mi się, aby Endo zgubiło podczas jazdy sygnał, jeśli tylko raz go znalazło.
Mogę,podpowiedzieć kilka uwag, które poprawią Waszą współpracę z Endo:
1. Przed ruszeniem w drogę warto
zresetować telefon, czyli wyłączyć i włączyć.
2. Warto przestrzegać następującej kolejności włączania:
Najpierw Endo potem moduł GPS. Zdecydowanie przyspiesza to znalezienie satelity.
3. Jeśli po dłuższej przerwie (np. na odpoczynek lub pracę) Endo zgubiło satelitę, warto
wyłączyć i po 5-10 s. włączyć moduł GPS. Najczęściej pomaga.
4. Do przełączania się między ekranami telefonu lepiej posługiwać się przyciskiem Home (ikonka domek) niż strzałką cofania. Nieostrożne użycie strzałki może przerwać trening.
5. Korygowanie danych GPS wg np. wskazań licznika rowerowego (np. czasu czystej jazdy) chociaż zachowuje wszystkie dane (mapa, międzyczasy itd) przestaje być przez Endo traktowane, jako zapis GPS i dlatego może nie być uwzględniane w niektórych rywalizacjach).
6. Powyższa uwaga może też dotyczyć treningów łączonych opcją
Merge.
7. Aby zapewnić ciągłość zapisu warto zaopatrzyć się dodatkowy akumulator ładujący komórkę (koszt 50-70 zł). Mój prościutki model "buzyje" komórkę 3x do pełna. Nawet jadąc 200-kilometrową trasę z nawigacją i podświetlonym ekranem nie zdarzyło się, żeby zabrakło "poweru".
8. Nie zauważyłem też żadnych problemów w działaniu Endo w tle. Słuchanie muzyki, robienie zdjęć, rozmowa telefoniczna, nawigacja... nie mają pod Androidem wpływu na Endo. Jedynym problemem jest odpowiednia ilość "poweru", a to rozwiązuje pkt. 7
Mam nadzieję, że moje doświadczenia na coś się Wam przydadzą