1. Ściezka wzdłuż ulicy Focha (wg mnie w ogóle nie powinna zostać zainwentaryzowana bo to jakaś karykatura. Po za tym Przy Ocetixie to tej ścieżki po prostu nie ma a na mapce jest co jest błędem.
Ścieżka tu powinna zostać przewidziana do wybudowania.
2. Ścieżki w lesie komunalnym. Robić wersję oszczędną, żadne asfalty, żadne bruki zrobić taką samą ścieżkę jaka jest w Lesie Garnizonowym i będzie miodzio, a w dodatku bardzo atrakcyjna ścieżka w okresie letnim.
3. Ścieżka przy Miłoleśnej i Południowej mogłyby być zaprojektowane również w nawierzchni szutrowej biegnąc po obrzeżu lasu.
4. Brakuje mi ścieżkek rowerowych w przemysłowym Mniszku, gdzie wiele osób dojeżdża do pracy rowerem. Dobrze byłoby zrobić ścieżkę na Drodze Mazowieckiej od Szosy Chełmińskiej do Składowej oraz całą Składową aż do Magazynowej.
5. Dlaczego nie zaprojektowano zakończenia ścieżki na ul. Konarskiego?
6. ul. Śniadeckich w kierunku miasta. Jak wiadomo schody przy rondzie nie są za fajne i dobrze byłoby stworzyć alternatywę. Ja mam pomysł taki. Na szczycie góry zrobić przejazd na drugą stronę i puścić ścieżkę w dół stroną przy skarpie z tego co widzę jest tam dość miejsca. Pozostaje jeszcze kwestia ulicy Korczaka, ale tu można by usunąć barierki ściąć nieco skarpę wstawić murki oporowe z prefabrykatu i praktycznie gotowe.
7. Ciekawi mnie jak chcą tutaj tą ścieżkę puścić
RejtanaPo drodze kilka torów kolejowych i wiadukt średnicówki (to może być dość droga ścieżka.
8. Projektowanie ścieżki rowerowej w Parku miejskim wg mnie mija się nieco z celem. Jest trasa tranzytowa istniejąca (ta przez park po betonowym chodniku). Obecnie park jest w fazie rewitalizacji, wszędzie będą twarde szutrowe ścieżki po których będzie można się poruszać rowerem, a i tak jeśli wybudowano by tu ścieżkę rowerową to nie można by było nią pędzić ponieważ cały czas trzeba w tym miejscu uważać na spacerowiczów, dlatego pozostawiłbym tam układ istniejący co uspokoi nieco ruch, a i pozwoli się całkiem sprawnie przemieszczać. (w trakcie rewitalizacji będzie połączenie ścieżki rowerowej przy ul. Hallera i tej wewnątrz parku za plecami sceny)
9. Może jakaś ścieżka przez ul. Toruńską?
10. Wrócę do ulicy Focha. Może tu być problem z wykonaniem właściwej ścieżki bez modernizacji całej ulicy, więc może taki mały bypass. Tj. Jadąc od Ocetixu skręcamy wzdłuż chodnika przy ul. Teatralnej przejeżdżamy przez mostek na Rowie Hermana i w prawo ul. Batorego aż do Dworcowej i od razu na wprost przejazd na drugą stronę ulicy (także omijamy sygnalizację świetlną). Wg mnie czas przejazdu będzie bardzo podobny.
To taka analiza na szybko jutro postaram się wymyślić coś nowego jeśli jesteście zainteresowani.
ad4 - Czy w przemysłowym Mniszku ruch jest aż tak duży, żeby była konieczność budowy drogi dla rowerów? A może wystarczy uspokojenie ruchu jak na większości dróg w Mniszku? DDR na Mazowieckiej jest, moim zdaniem, niepotrzebna, tam nie ma dużego ruchu.
ad6 - Masz dobry pomysł na ul.Śniadeckich, ta ddr i tak kończy się za zakrętem, dalej trzeba jechac jezdnią. Z Korczaka zjeżdżam po prostu jezdnią, gdyż jest bezpiecznej niż na ddr (szerzej i nie ma płotu na końcu).
ad9 - Na Toruńskiej obowiązuje ograniczenie ruchu i ograniczenie prędkości. Moim zdaniem w zupełności wystarczy do bezpiecznej jazdy rowerem, a poza tym tam nie ma miejsca na ddr.