30km/h to nie jest zawrotna prędkość ogólnie, ale na ddrip jest. Taka prędkość jest niebezpieczna na wszelkich ddrip (a to jest większość dróg dla rowerów w Grudziądz) - zarówno dla rowerzysty, jak i dla otoczenia. Szybkie wyhamowanie z 30km/h rowerem wcale nie jest łatwe bez wywrotki (przelecenia przez kierownicę).
"Ze średnią prędkością 25km/h to z tego forum porusza się większość"
Być może, ale uczestnicy tego forum to niewielki procent rowerzystów, których widujemy na grudziądzkich ulicach. Z moich obserwacji na ddr-ach wynika, że mało kto jedzie szybciej niż 20km/h. Ja z reguły jeżdżę z taką prędkością, jeśli warunki na to pozwalają (szybciej na ddrip jeżdżę bardzo rzadko ze względów bezpieczeństwa), i bardzo rzadko jestem wyprzedzany, sam zaś wyprzedzam wtedy dość często.
" Moim zdaniem te znaki powinny być zdjęte. "
Moim też, ale rower jest traktowany przez nasze władze jako pojazd non grata - stąd liczne znaki zakazu wjazdu rowerów w Grudziądzu, a ddr-y powstają chyba tylko dlatego, że wymaga tego dofinansowanie z UE i stowarzyszenia rowerowe naciskają na władze.
Jestem za tym, żeby mniej było ddrip-ów, a więcej chodników z dopuszczonym ruchem rowerowym (o ile ruch pieszych jest odpowiednio nieduży, a chodnik odpowiednio szeroki), gdzie "gonzalesy" pojechaliby po jezdni, a wolniejsi rowerzyści mogliby skorzystać z chodnika (oczywiście z wiedzą, że to pieszy ma zawsze bezwarunkowe pierwszeństwo).
"Staram się jeździć szybko i bezpiecznie"